Denk je er over jouw Jaguar professioneel te laten restaureren ?
Lees dan mijn ervaring met Adam, een Jaguar Oldtimer specialist uit Polen.
Jouw Jaguar wordt daar met veel liefde, geduld en vakkennis terug gebracht in de door jou gewenste staat.
Dat kan een deel restauratie, een grondige restauratie of een totaal restauratie zijn waarbij de nieuwstaat wordt benaderd. Of een verbeterde versie van de nieuwstaat zelfs.
Maar altijd met respect voor onderdelen die nog bruikbaar zijn en nog funtioneren.
Polen staat bekend om zijn vakmensen in metaal en autotechniek en zijn vriendelijke prijzen.
Links: Lucas de Jaguar fanaat uit België Rechts: Adam de Jaguar Specialist uit Polen.
Jaguar Oldtimers zijn een passie.
Voor mij geldt dat en voor alle leden die The Jaguar Gazette lezen ook.
Dat verbindt ons. Hoe verschillend we ook zijn. Uit welke walk of life je ook komt, we zijn allemaal op datzelfde punt aangekomen. Passie voor Jags!
Die passie brengt een gelukzalig gevoel met zich mee, als je plaats neemt in een klassieke Jaguar...
Als die Jaguar doorleefd is maar bruikbaar, veilig en nog steeds prachtig, dan kan je gepassioneerd verder genieten. Wanneer echter de Jaguar uitgeleefd, onveilig en alleen nog in de verte prachtig, dan maakt het genieten plaats voor zorgen.
Zorgen en Passie zijn een lastige combinatie.
De Passie wil dat je een keuze maakt en rigoreus de kosten negeert die nodig zijn om de Jaguar in oude glorie te herstellen.
De Zorgen zeggen dat je de Passie moet vergeten en afscheid moet nemen van de Jaguar om je voor erger te behoeden.
Ik beschrijf beide emoties uit eigen ervaring. Als je dit bekend voorkomt, is dit stukje interessant voor jou.
23 jaar geleden kocht ik mijn eerste Jaguar. Een Jaguar MK2. Van vrienden die door een sterfgeval van vader met de Jaguar in de maag zaten.
De Jaguar was in erbarmelijke staat en er was veel verkeerd aan de auto maar ik was verliefd.
Mijn Passie voor Jaguar was ontwaakt en brandde in volle hevigheid los.
Ik heb een klein fortuin aan de MK2 uitgegeven om er weer een redelijke wagen van te laten maken. Zorgen had ik niet. Maar door de jaren heen veranderde dat.
De Passie bleef, dat veranderde niet.
Het nam de overhand zodat ik vele jaren later plots om mij heen keek in de loods die ik moest huren wegens plaatsgebrek en wakker werd met Zorgen!
Ik had 12 Jaguars verzameld! En allemaal in verschillende staat van ontbinding.
Enkele waren nog mooi maar de meesten hadden dringend professionele hulp nodig!
Ik besefte dat ik het cliché waarmaakte.
Meer is niet altijd beter.
De Passie ging lijden onder de Zorgen. Ik reed altijd maar met 1 of 2 Jaguars en de rest stond verder te wachten op betere tijden.
Ik schuifelde wel tussen de gestockeerde Jags door, ging er dan in zitten en snoof een wisselend melange van oud leer, sigaren en soms ook roest en bederf op.
De Passie was er nog steeds, maar in een vorm die enigszins meelijwekkend werd vond ik.
Ik besloot dat ik verkeerd bezig was geweest. Als je 3 klassieke Jaguars hebt, in goede staat, dan is dat het maximum wat je aankan zolang je niet gepensioneerd bent.
Je moet namelijk met alles regelmatig rijden, en dan nemen 3 klassieke Jaguars echt wel een grote hap uit je vrije tijdsbesteding.
Ik nam het besluit niets meer te kopen en 9 Jaguars te verkopen.
Sommige Jaguars zoals ze waren (die moest ik met verlies wegdoen) en anderen hadden serieuze reparaties nodig.
Natuurlijk had ik mijn kanalen. Maar vooral carrosserie (plaatwerk herstel) kost erg veel geld vanwege de vele uren die er gaan inzitten.
En dat is waar klassieke Jaguars vaak het meest behoefte aan hebben als de laatste eigenaar er met verlies afscheid van neemt.
Samen met een vriend heb ik een cursus plaatwerk gevolgd juist om dit zelf te kunnen doen. Je leerde er op de oude manier uitdeuken, lassen en solderen.
Van een best wel op leeftijd zijnde meneer. Hij vertelde dat het vak uitstierf.
Het was namelijk onbetaalbaar om nog iemand een een deuk uit een spatbord te laten slaan als een nieuw spatbord maar de helft kostte.
Dat geldt natuurlijk voor moderne autos waar je alle onderdelen voor kunt krijgen. Voor klassieke autos ligt dat vaak heel anders.
Maar, zei onze oude leraar, in Polen heb je nog vaklui. Die maken van een stuk staal, een spatbord als het moet. Met alleen een hamer!
Ik knoopte dat in mijn oren. Polen dus. Vaklui.
Met de vriend samen werkten we 2 jaar lang elke weekend aan een Jaguar MK2 die echt al heel ver heen was.
Als je in de Jag zat kon je in alle windrichtingen naar buiten kijken. En dan bedoel ik niet door de ramen!
We brachten in praktijk wat we geleerd hadden en het was naast het harde werk, bloed, zweet en tranen. Na 100 weekenden waren we eindelijk klaar. En het zag er heel goed uit.
Maar we vonden allebei wel dat we dit nooit meer moesten doen. Als je door de week werkt en in het weekend zo moet klussen...dat is geen leven.
Tijdens de afbouw van mijn te grote verzameling ontmoette ik een Poolse professional in autotechniek.
Hij kwam met een geïnteresseerde klant mee uit Polen die me benaderd had voor een Jaguar XJ6 uit de eerste serie die ik wilde verkopen.
De professional sprak vooral Pools en was er om de staat van de wagen te beoordelen en zo zijn klant voor onverwachte ellende te behoeden.
Ik liet de twee Polen alleen met de auto zodat ze rustig konden zien wat ik aan te bieden had.
Na een minuut of 10 ging ik weer even kijken en zag dat de professional een medicinale outfit had gekregen en met een stetiscoop een onderzoek aan het motorblok uitvoerde.
Mijn interesse was gewekt. Adam, zo heette deze autodokter, zei, dat hij luisterde naar eventuele motorschade.
Ook haalde hij een soort glazen scheikundig ding te voorschijn met een vloeistof erin waarmee hij de koelvloeistof testte op koppakking lekkage.
Je begrijpt, zoveel magie had ik nog niet gezien bij potentiële autokopers, dus ik was onder de indruk.
Het magneetje bleef echter uit. Je weet wel waar elke kandidaat koper vaak mee over de auto gaat om te zien of er plamuur op zit.
Nee zei Adam, dat is niet nodig, ik zie dat de carrosserrie volledig moet worden aangepakt. Geen magneetje nodig.
Voor mij was dat geen verrassing en nu dat voor de kandidaat kopers ook niet zo bleek te zijn nam dat wel een stuk druk weg.
De Jaguar ging nog op de brug, techniek en bodem waren goed. Carrosserie noodlijdend.
De kandidaat koper en zijn technieker gingen weer huiswaarts en zouden iets laten weten.
Na een aantal dagen kwam het antwoord. De koper had een Serie 3 gevonden in Duitsland en ging daar mee verder.
Jammer voor mij maar anderszijds had ik wel een interessante ervaring. Adam, vakman uit Polen dus.
Ik zocht contact met hem en vroeg hem een offerte te maken voor renovatie van een Jaguar 420 die ik had staan.
Ik kreeg een gespecificeerde offerte nadat ik veel fotos had doorgestuurd.
Ik kon alles in stappen laten uitvoeren en zelf beslissen wat ik na elke stap verder nog wilde laten doen.
In september ging de Jaguar op transport. Het transport op zich is al prijzig zodat je dit soort projectjes alleen moet doen als er veel werk is aan de wagen.
Ik was natuurlijk bijzonder gespannen en wilde liefst elke week iets horen over het wel en wee van de Jaguar.
Elke maand een update via Whatsapp bleek een werkbare vorm. En ik was onder de indruk van de grondigheid van de reparaties. En het overleg dat Adam met mij voerde.
Wil je home made rubberen raamafdichtingen of een Jaguar made official set? Wil je dat we deze stalen onderdelen zelf maken of kopen we parts van SNG Barratt?
Na ruim een jaar was de Jaguar 420 klaar. Ik besloot de auto zelf te gaan halen en tegelijk een tweede project, een MK2, te brengen.
Met mijn Duitse Degelijkheid en mijn grote auto transporter reed ik in 2 dagen naar Lodz. Op zich is dat natuurlijk al een avontuur maar ik had alles goed gepland en de reis verliep voorspoedig.
Eenmaal aangekomen in de garage van Adam wachtte mij daar het weerzien met de Jaguar420 die ik al sinds 2007 in het bezit had.
En ze was altijd onderhouden en bruikbaar gebleven (Jaguars zijn altijd dames). En ze had gediend als trouwauto voor mijn eigen huwelijk en van vrienden. Maar na vele jaren zo ver verouderd dat ingrijpen nodig was.
De vijfjaarlijkse keuring zou ze niet meer overleven. Maar nu was ze gered, door Adam en zijn vaklui!
Ik kwam binnen en Adam was ook gespannen merkte ik. Whatsapp doet veel en natuurlijk was ik op de hoogte van alles wat gedaan was. Maar zelf zien, ruiken en voelen is toch anders.
Passie! Het was werkelijk schitterend gedaan. De Jaguar420 stond daar zoals ik haar nog nooit gezien had. Strak in de lak, sierlijk en schoon, romantisch en toch degelijk.
Voor zover dat kan met een Jaguar natuurlijk! De liefde voor oldtimers leeft bij Adam heel duidelijk. Hoe hij elk detail aanpakt, het geduld dat hij laat zien om het zo te krijgen dat het ook goed is.
Bewonderenswaardig. Ik was vanzelfsprekend dolgelukkig met het resultaat.
We gingen ´s avond uit eten in Lodz en Adam en zijn vrouw vertelden me in grote lijnen hun leven. Adam heeft een paar passies waar hij zijn brood mee verdient.
Naast het restaureren van oldtimers is hij specialist in ombouwen van rally wagens. Zijn vrouw is professor aan de universiteit.
Bijzondere combinaties kom ik oldtimer gerelateerd wel vaker tegen.
We lachten en proostten op ons resultaat en het nieuwe project. Dat nu binnen een half jaar wel klaar zou zijn dacht Adam. Zijn vrouw en ik schoten in de lach.
De 420 zou 2 maanden duren en duurde er ruim 12. Nee dat was niet alleen de schuld van Adam. Maar dat hij nu deze klus in een half jaar zou klaren, dat geloofde niemand.
We stonden echter aan de vooravond van Covid. De Mark 2 was uiteindelijk pas na 2 jaar klaar. Maar al weer een geweldig mooi en goed resultaat.
En weer ben ik de auto zelf gaan halen en heb een nieuw project gebracht. Een Jaguar420, origineel Belgisch geleverde auto.
Als dit klaar is heb ik mijn doel van 3 klassiekers bereikt. Nu wil ik mijn expertise delen met andere Jaguar liefhebbers.
Nu hoef ik Adam en zijn team niet langer verborgen te houden.
Adam heeft inmiddels ruime ervaring met Jaguars en is graag bereid jouw Jaguar onder handen te nemen.
In feite kan je alles aan Adam overlaten. Techniek en plaatwerk. Interieur en herlakken. Upgrades van remmen, ophanging, stuurbekrachtiging en natuurlijk het polijsten en
verchromen van bling.
En ik, ik kan je begeleiden. Ik ben jouw contact en bemiddel. Ik ben betrokken en kan het transport verzorgen.
Eigenlijk ben ik ervaringsdeskundige door zelf in dit diepe te springen. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen.
Natuurlijk is Polen goedkoper dan België of Nederland waar het op dit soort gespecialieerd werk aankomt. Toch blijft het nog steeds kostbaar.
En vergis je niet, je moet wel rekening houden met de tijd die het kost en dat deadlines niet hard zijn.
Ik heb het allemaal gezien en ervaren.
Als je desondanks of juist dankzij mijn verhaal interesse hebt om jouw Jaguar bij Adam en zijn team te laten restaureren, ben je bij mij aan het juiste adres.
Ik help Adam met het vinden van de juiste projecten. En ik kan jou helpen de juiste keuzes te maken die passen bij je wensen.
Zodat je Passie voor Jaguars niet iets uit het verleden wordt.
Contacteer mij via het contact formlier
Op afspraak is bijna alles mogelijk